Wimjan Rietdijk

Woensdag 31 juli

Vanmorgen heel kort, want altijd weer heel lastig, afscheid genomen en op weg naar Burisov nad Burisovkou, nog een laatste stop voor dat we Polen in gaan. De camping was erg vol en heel erg niet waterpas dus we gingen verder richting Vitkov, maar daar reden we ons weer aardig vast, dus uiteindelijk de knoop doorgehakt: hup naar Ostrava, een grote stad net tegen de grens met Polen.
Een prima CP waar we in alle rust genoten van de vakantie. 'S avonds heerlijk gegeten op een terraas naast de camping.

De camping lag op een voormalige steenmein. op het hele terrein wat inmens is lagen allerlij reuzachtige apparaten om een indruk te krijgen hoe groot dat allemaal is geweest.

Donderdag 1 augustus

Vanmorgen in alle rust opgeruimd en naar Katowice in Polen gereden. We staan op een mooie camping maar helaas: zo goed als onder een 6 baans snelweg.
Vanmiddag gezwommen en onze eerste Poolse cache gevonden, ook weer leuk! Ook besluiten we morgen toch weer verder te gaan want het lawaai van de snelweg is enorm, jammer van de mooie camping.

Nog heerlijk gegeten, wederom met uitzicht op de snelweg en daarna nog even nazitten bij de bus leuk op een bankje aan een tafeltje, dat zie je hier op bijna elke campingplek.
Morgen willen we door naar Zakopane, aan de voet van de Hoge Tatra aan de Poolse kant nog. We zien wel waar we uitkomen. Het verbaast ons hoe modern alles hier is, toch nog vooroordelen dus.

Maar goed we vanmiddag de fiets gepakt en naar het centrum gegaan. Wat is het daar één enorme grote polonaise van toeristenen soouvenirshops, ongelooflijk!
Om daar niet in verstrikt te raken, beloten we het treintje naar boven te nemen. Boven aangekomen was het net zo'n polonaise, maar wat een fantastisch, indruikwekkend plaatje, die Tatra. Dus een poosje zitten genieten en nog geprobeerd een cache te vinden, maar helaas lukte dat niet. Uiteindelijk weer met het treintje naar beneden.

Daar opgezocht hoe we naar de wereldberoemde skipistes van Zakopane, waar jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de wedstrijden komen kijken. Akls je er dan toch bent, moet je er geweest zijn. Daar naar toe gefietst, fietsen is hier redelijk gevaarlijk overigens, en met de lift van de schans omhoog. Toch erg indrukwekkend daar allemaal, al lijkt het in de zomer allemaal wat magertjes. Behalve het aantal toeristen. Wederom allemaal prachtige uitzichten.
Dus alles eens goed bekeken, en besloten dat we vandaag wel heel veel gedaan hebben.

Vrijdag 2 augustus

Vanmorgen op tijd vertrokken, wat een (snelweg) herrie op die, verder zo prima camping.
Na een voorspoedige reis, wel veel filegedoe, aangekomen in Zakopane op camping Ustup. Zag er allemaal redelijk goed uit, tot de campingbaas (die alles zelf wil bepalen / regelen en heel veel regels heeft) een hollandse sleurhut voor onze neus zette. Onze lyuifel kan niet eens uit. We besloten morgen toch maar alvast verder te gaan naar de Slowaakse kant van de Tatra.

Na een drankje aan de voet van de schans, onder het wakend oog van de eerste Poolse paus, teruggefietst naar de camping en heerlijk gegeten bij de buren aan de andere kant van de beek. Na het eten bij een buurcamping gekeken, en dat zag er eigenlijk leuker uit.
Blij dat we morgen de hoge Tatra intrekken naar de Slowaakse kant. Al die toeriste hoeft voor ons niet maar zeer tevreden over wat we allemaal gezien hebben vandaag.

Klik op de foto voor een vergroting

Naar de volgende pagina

Terug naar reisverslagen 2019