Wimjan Rietdijk

18 t/m 20 maart


Aangezien de CP in Appelscha deze week weer uit zijn winterslaap is gekomen en we laat konden vertrekken vanwege het werk op vrijdag zijn we daarheen gereden. Ze hebben een systeem op hun website waar je kunt zien hoeveel plekken er nog over zijn want je kan niet reserveren. Het systeem gaf aan dat er een bezetting was van 75 % dus nog plek genoeg van de 25 die ze hebben.

Toen we aankwamen, bleken er nog slechts 2 extra plekken vrij te zijn, maar stonden we uiteindelijk prima.

Nog even het dorp ingelopen voor een drankje. We probeerden een Hotel maar daar zaten allemaal vluchtelingen uit de Oekraïne en er heerste corona. Dan maar door naar een pannenkoekenhuis waar we heerlijk wat hebben gedronken.

Zaterdagochtend ons opgemaakt voor een flinke wandeltocht want Paulien wilde haar nieuwe zooltjes eens goed uitproberen en we willen ook weer verder met het Pieterpad. Ik had een route uitgestippeld met halverwege een labcache in Oude Willem.

Dus op naar Oude Willem maar aangezien de cache nog 9 km extra zou zijn hebben we alleen de 2 delen aan onze route gedaan.

Oude Willem is een buurtschap tussen Diever en Appelscha. De plaats is genoemd naar de ontginningsmaatschappij “Het Oude Willemsveld”. De naam Oude Willem zou afkomstig zijn van een herder met die naam. In de toekomst moet het plaats maken voor nieuwe natuur.

In de bossen bij Oude Willem bevindt zich een gedenkteken voor de bemanning van een Canadees vliegtuig dat daar op 22-11-1943 is neergestort. De bemanningsleden liggen begraven op e algemene begraafplaats in Diever.

Na een heerlijke lunch op een bankje in de zon, met soep, brood en ze zelfs een eitje voor mij, zijn we weer verder gelopen richting Appelscha.

Appelscha is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf in Friesland.

Van oorsprong behoorde het tot het vroegere graafschap Drenthe. Het had veel last van zandverstuivingen. Het dorp ligt aan het Drents-Friese wold van Staatsbosbeheer. In 2007 werd Oude Willem uitgeroepen tot het mooiste plekje van Nederland.

We liepen door Appelscha en kwamen langs het Arrestanten lokaal waar vroeger de “boeven” werden vastgehouden.

Na de flinke wandeling zijn we weer neergestreken op het terras van het pannenkoekenrestaurant om ons te trakteren op een drankje.

Nadat we weer op de CP waren hebben we het BBQ seizoen geopend door niet te grillen maar te BBQ-en. Het was heerlijk genieten in de zon maar na de afwas toch maar naar binnen en nog wat tv gekeken.

Klik op de foto voor een vergroting

Terug naar reisverslagen 2022