Wimjan Rietdijk

Hemelvaart weekend 2022

25 t/m 29 mei


Woensdag 25 mei

Vandaag na het werk in alle rust naar Valthermond gereden waar we dit lange weekend op Natuurpark het Verlaat zullen doorbrengen. Het weer is niet denderend maar we krijgen een schitterende plek aan de rand van de zwemvijver. Ik kan het niet laten en ondanks de kou ben ik nog wezen zwemmen. De plek is prachtig maar wel vol op de wind dus ons windscherm opgezet en dat scheelt een jas. ’s Avonds, zoals gewoonlijk op een reisdag, lekker aan de happerij in onze bus.

Donderdag 26 mei

We hebben goed geslapen en vanmorgen de fietsen gepakt voor een route van60 km rond Valthermond. Klik hier voor een 3D animatie van de route.

Valthermond is een dorp van 12 km. lang en 200 meter breed en dat hele stuk vol tegen de wind in gefietst naar Valthe waar we een eerste koffie stop hebben gemaakt. Heerlijk op terras in de zon is het ondanks de 10 km tegenwind is het wel genieten op onze nieuwe fietsen.


In Valthermond is in 1917 een enorme veenbrand geweest waarbij 17 mensen omkwamen en 90 huizen werden verwoest. Acht mensen uit één gezin die zich veilig waanden op hun stalen schip kwamen om omdat de inhoud van de boot in brand vloog en ze levend werden gecremeerd.


Vandaag precies 6 jaar geleden hebben we mijn vader begraven en dus gaan we langs bij hun graf min Valthe.

In de bossen bij Valthe is in de oorlog door een boer (Zefat) in december 1942 een onderduikershol gebouwd waar 16 Joodse onderduikers “woonden” en werden geholpen door buurtbewoners. Na verraad werden ze op tijd gewaarschuwd waardoor ze een ander hol konden bouwen van waaruit ze allemaal op 11 april 1945 de vrijheid tegemoet liepen.

Boer Zefat werd in 1944 gefusilleerd omdat hij zweeg en één van de helpers kwam om in een kamp.

Vandaag zijn we verder gefietst naar Emmen waar we door de oude dierentuin hebben gefietst en op een plein heerlijk in de zon weer een bakkie hebben gedaan.

Na vertrek uit Emmen via Nieuw Dordrecht visa Maten naar Ter Apel. Waar we op een terras onze achterwerken lekker rust geven en een welverdiend drankje nuttigen. Daarna weer naar de camping waar we vanavond de BBQ zullen aan doen.

Vrijdag 27 mei

Vandaag vieren we mijn 59ste verjaardag en dat doen we door lekker te fietsen. We fietsen via Musselkanaal en ter Apelkanaal naar Sellingen in het schitterende Westerwolde. Onderweg bij het meer Sellingerbeetse nog een geocache gevonden. In Sellingen drinken we lekker een bakkie koffie om daarna weer verder te gaan. ’t Is nog wel fris, de wind erg hard maar af en toe de zon en daardoor prima te doen.

Van Sellingen zijn we weer via Ter Apelkanaal naar Musselkanaal gereden waar we middenin de Snikkeweek belandden. Een gezellige hele drukke markt met van alles en nog wat. We hebben er over gefietst en dus niets gezien, ik vond het te druk. Uiteindelijk op een terras beland om een drankje te doen op mijn verjaardag. Door de frisse wind naar binnen verhuisd waar Anita, een collega van ons en haar man David ook nog even kwamen meedoen. Zij staan met hun camper op de CP bij de passantenhaven van Musselkanaal.

Nadat we weer thuis waren heeft Paulien, op mijn verzoek een heerlijke tonijnsalade gemaakt en heb ik een heerlijke fles Bentelose wijn open gemaakt die ik vorige week van Willem en Marianne heb gekregen.

Klik hier voor de 3D route van de fietstocht.

Zaterdag 28 mei

Vanmorgen af en toe regen, erg frisjes, maar toch besloten om er even uit te gaan en te fietsen. Onder het motto als je buiten bent regent het veel minder dan dat je binnen blijft zijn we vertrokken.

Via Exloërkijl en Exloërveen naar Exloo gefietst waar we in de zon achter glas van een drankje genieten om te vieren dat we de eerste 200 km. op onze nieuwe fietsen erop hebben zitten.

We fietsen door naar Odoorn waar we wederom op een terras genieten van een Drentse uitsmijter. Heerlijk. Er kwam een collega van Paulien ook op het terras waar we nog even mee hebben gekletst. Daarna terug naar de bus maar net nadat we waren opgestapt kwamen we een (ex) collega van mij tegen waar we ook nog even mee hebben gekletst.

Terug bij de bus nog even in de zon gezeten maar het werd al snel te fris dus alles (droog) ingepakt en naar binnen verhuisd.

Klik hier voor de 3D animatie van de tocht.

Zondagmorgen hebben we het rustig aan gedaan en weer naar huis vertrokken.

Klik op de foto voor een vergroting

Terug naar reisverslagen 2022