Wimjan Rietdijk

Vrijdag 21 oktober

Vanmorgen vertrokken uit Heerlen, prima camping/CP beetje lawaai van de weg maar alles verder OK. We rijden naar eerst naar Borken. De CP bekeken en daar moesten we in de modder staan. Doorgereden naar Stadt Lohn en daar was de CP prima maar konden we niet aan de stroom, was afgesloten. Uiteindelijk in Ahaus beland, waar nog net een plekje vrij was. We zetten de bus op de plek en sluiten alles aan. Daarna naar de VVV gelopen om de plek te betalen. We staan hier voor maar € 8,00 voor 24 uur. We lopen gezellig door het kleine centrum en de zon breekt door. Na veel regen tijdens de reis pakken we nu een biertje en wijntje op een terras in de zon.

Ahaus ligt in kreis Borken, dichtbij Nederland ter hoogte van Enschede. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Barokke waterslot van de bisschoppen van Münster. Het centrum is in WO II grotendeels verwoest.
Ahaus ontstond rondom een huis, lees Kasteel, en is in 1863 door brand nagenoeg helemaal verwoest. Het ligt aan talrijke langeafstands-fietsroutes.

Klik hier voor de video van de route.

Klik hier voor de video van deze route.

Zaterdag 22 oktober

Vanmorgen rustig opgestaan, na een heerlijke rustige nacht op een prettige CP. Na het ontbijt de boel ingepakt en nog even het dorp ingewandeld om over de markt te lopen. We sluiten, voor vertrek, af met een kopje koffie op een terras. We gaan vandaag naar de CP in Emlichheim (in het Nederlands Emmelkamp). Het is een hele mooie CP midden in het dorp, op loopafstand van een hoop restaurants die helaas pas om 17:00 uur open gaan. ☹ Dus eerst naar de VVV, ook gesloten, het dorp in. Wel een sticker kunnen scoren maar helaas geen magneetje.
Het was een mooie, korte, reis en we staan hier mooi. Vanavond gaan we uit eten in het Hotel van het dorp. De wandeling door het dorp heeft wel wat anders opgeleverd nl. we hebben alle twee een bodywarmer gekocht. Stond al heel lang op ons verlanglijstje, vooral in dit jaargetijde.

Emlichheim is een dorp in Nedersaksen in landkreis Grafschaft Bentheim dicht tegen de Nederlandse grens bij Coevorden. Ten noorden van het dorp vind je nog de Ja-knikkers. Er wonen in deze regio relatief veel Nederlanders. Tot 1853 werd op scholen Nederlands als eerste taal gebruikt en onderwezen.

Zondag 23 oktober

Vanmorgen op tijd opgestaan, de camper verzorgd, en bij de bakker heerlijk koffie gedronken. Daarna via een mooie route naar Detern gereden. We hebben maandag ook nog vrij dus we genieten vandaag nog van een volle vakantiedag. We komen om 13:00 uur aan op de schitterende CP met sanitair en een keuken om af te wassen. De camper geïnstalleerd en we gaan lekker geocachen. De CP kost 12 euro en nog 2 euro voor de stroom

Detern ligt in het landkreis Leer en telt 2759 inwoners, en ligt in Ost Friesland. De rivier de Jümme stroomt er door. De gemeente bestaat grotendeels uit laaggelegen polderland, door de boeren gebruikt als weiland. Dit had tot 1950 regelmatig te kampen met overstromingen. In 1954 kwam de stormvloedkering in de Leda waarmee de overstromingen niet meet plaats vonden.
’s Avonds hebben we weer de BBQ aangedaan en nog lang heerlijk buiten kunnen zitten.

Klik hier voor de video van deze route.

Maandag 24 oktober

Vanmorgen, na een lekkere rustige nacht, de bus volledig verzorgd en daarna naar Leer vertrokken om bij de Lidl en de Kaufland voor boodschappen. Daarna binnendoor naar huis gereden. Onderweg nog een koffie gedaan in het mooie Oostwold. Het laatste stuk naar huis, de wasmachines aangezet en een laatste drankje om de vakantie af te sluiten. We hebben deze reis 1535 kilometer gereden waarvan 5 op een autobaan. We hebben 10 overnachtingen gehad waarvan 2 op een camping. Nog 9 weken en dan begint de kerstvakantie.

Klik hier voor de video van de laatste route van deze vakantie.

Klik op de foto voor een vergroting

Terug naar reisverslagen 2022