Wimjan Rietdijk

Kerstvakantie 2021 / 2022

Donderdag 23 december


Donderdag 23 december. Vandaag kon Paulien haar boosterprik halen in Appingedam. Dit was al om 09:10 uur en dus besloten we met de camper te gaan en daarna door te rijden naar Bentelo waar we de kerst gaan doorbrengen Bij John op zijn CP.

We kwamen rond 12 uur aan en werden als vanouds verwelkomd zoals we dat gewend zijn.

Ik moest nog werken, Paulien had vrij genomen, en dat lukt prima vanuit de camper. Ik sloot de middag af met een digitale kerstborrel. Paulien had een kerstpubquizborrel met haar team. Na de nodige strijd, die best fanatiek ging, onder het genot van een doos vol thuisbezorgde hapjes en een drankje van het huis en een hoop lol wensten ook zij elkaar fijne dagen en begon voor ons rond half vijf de vakantie.

Jessica bezocht ons nog even en daar hebben we in de kantine nog een uurtje gezellig zitten kletsen en borrelen.

’s Avonds in de bus nog wat vlogs gekeken en daarna lekker gaan slapen.


Vrijdag 24 december

Deze ochtend stond Paulien op met een pijnlijke prikarm waar ze vooral met slapen veel last van heeft gehad verder heeft ze geen klachten van de boosterprik.

Vandaag een doel gesteld. Ik had vergeten een lekkere wijn mee te nemen voor bij het kerstdiner dus die gaan we vandaag dus halen. We gaan dus wandelen naar Hengevelde (7 km). In druilerig net wel net niet regen toch een lekkere frisse neus gehaald en bij een wijnwinkel een heerlijke, na later bleek, rode wijn gekocht. Helaas door de totale lockdown is er geen enkel café in Hengevelde open en kennen ze nog geen to go.

Terug in de bus ’s avonds een heerlijk tonijnsalade gemaakt en verder rustig aan gedaan.

Zaterdag 25 december eerste kerstdag

Klik hier voor de route

Het idee vandaag was om te gaan fietsen maar vanwege de kou, het blijft onder nul met een gevoelstemperatuur van -10 en harde oosten wind, besluiten we te gaan wandelen. De zon schijnt en het is strak blauw dus de stappers aan voor een mooie tocht van 13 km.

We lopen eerst naar Bentelo en bezoeken de graven van Paulien haar ouders. Paulien ging hier vroeger naar de lagere school zo’n 1,5 km van de boerderij waar ze woonde, In haar jeugd was het een klein dorpje wat heden ten dage enorm is uitgegroeid.

We ontdekten dat Paulien nog een taal spreekt naast Engels, Frans, Duits en Tsjechisch spreekt ze ook Nedersaksisch. Beantel (=Bentelo) was vroeger alleen een buurtschap in het kerspel Delden en kwam pas als dorp tot ontwikkeling in de 20e eeuw ten noorden van de Bentelose es. Tot 2001 viel het in de gemeente Ambt-Delden, nu in Hof van Twente. Tegenwoordig heeft het dorp de grootste wijngaard van Nederland genaamd “Wijngaard hof van Twente” waar we al eens een mooie rondleiding en proeverij hebben gehad.

We lopen het dorp weer uit via de hagmolenweg richting het geboortehuis van Paulien, in het buurtschap Wiene, wat inmiddels onherkenbaar is verbouwd. Via het erf van haar vroegere buren lopen we naar het Twente kanaal waar we een flink stuk langs lopen. Paulien verteld aan één stuk door over haar jonge jaren met veel leuke anekdotes.

Via voor haar allemaal bekende wegen weer richting de CP gelopen, ook langs de natuurbegraafplaats (Wienerveeld) die daar nog niet zo lang is.

Na ruim 2,5 uur kwamen we moe maar voldaan terug bij de bus en vonden we dat we wel een drankje verdiend hadden.

Aan het eind van de middag heb ik buiten de grill aan gedaan en voor ons heerlijk vis, vlees en groente gegrild die we uiteraard binnen opaten. John en Irma kwamen net toen we klaar waren met koffie en een kerstmoorkop. De rest van de avond een beetje tv gekeken,


26 december
tweede kerstdag

Klik hier voor de route

Vanmorgen dan wel de fietsen gepakt en alhoewel het nog onder nul is er veel minder wind. We willen 30 km fietsen en via Mapy.cz uitgestippeld.

We fietsen via Bentelo naar Delden om even te kijken naar een huis dat een nichtje van Paulien net heeft gekocht. Daarna via het centrum van Delden, in de hoop een to go te vinden dat er dus niet was, naar Goor gefietst. Hier vindt het hoogtepunt van deze 2e kerstdag plaats: Koffie bij de jumbo! Het moet niet gekker worden. 😊

Na terugkomst bij de bus eerst maar een het toilet gerepareerd waarna die het weer perfect doet,

Aan het eind van de dag de tafel gedekt om het kerstdiner te ontvangen dat aan de camper wordt geleverd. We beginnen met een trio van zalm waarna Paulien een kabeljauw en ik een hertenbiefstuk met allemaal lekkere bijgerechten. Het toetje bestond uit een trifle creme met vruchten en meringue. Het was heerlijk en de afwas mochten we gewoon in de kantine zetten. ( we hebben het wel afgewassen want dat vonden we wel zo netjes).

Klik op de foto voor een vergroting

Naar de volgende pagina

Terug naar reisverslagen 2021