Wimjan Rietdijk

Zondag 1 januari 2023

Vanmorgen lekker uitgeslapen en rustig aan gedaan. Daarna de wandelschoenen aangedaan om een mooie tocht van 7 km om het dorp heen. Het was een schitterende wandeling al kregen we het wel tamelijk warm, droog, geen wind en ongeveer 14 graden. Weer terug in de bus een beetje niksen, de website bijgewerkt en kijken naar een vanmiddag gearriveerde Carthago, Duits, met een gezin met 3 kinderen.

’s Avonds in het donker is de Carthago weer vertrokken en blijven we over met nog een bus uit Luxemburg en één uit Portugal.

Maandag 2 januari

Vanmorgen vroeg opgestaan, ontbeten en de boel opgebroken. Na betaling van de CP een aller hartigst afscheid gehad en weer vertrokken. We rijden weer binnendoor naar Sedan vandaag vlak bij de Belgische grens. Het was een tamelijk saaie route met veel lange rechte wegen. Om 2 uur kwamen we op de CCP aan en konden, met ons nieuw verworven pasje deze vakantie, zo door de slagboom naar binnen. Het is een prachtige plek direct aan de oever van de Maas.

Sedan is een Franse gemeente aan de maas dus, en een onder-prefectuur van het departement Ardennes. Tot 1875 was het een vesting. Tijdens WOII vielen de Duitse troepen het neutrale België en staken in de operatie Fall Gelb bij Sedan de Maas over, waardoor ze achter de Maginot linie konden komen. We hebben onderweg vandaag ook heel veel monumenten gezien.

We zitten inmiddels heel dicht bij de Belgische grens dus morgenochtend nog even Franse lekkernijen inslaan.

Dinsdag 3 januari

Afgelopen nacht heel goed geslapen aan de Maas en vanmorgen bijtijds opgestaan en opgebroken. We rijden eerst naar een Leclerc om de laatste Franse boodschappen te doen. Daarna de snelweg op om alle drukte bij Namen, Luik en Maastricht te omzeilen en tegen 3 uur kwamen we, na twee lekkere koffie stops (eigen koffie), in Kessel-Eik op de CP. Na het inchecken hebben we eerst water geloosd en water genomen en daarna een mooie plek gevonden. Het is weer een mooie CP aan de Maas die je niet kunt zien. Morgen moet ik werken daarom blijven we hier twee dagen.

Kessel-Eik is een kerkdorp in het middelste gedeelte van Limburg en behoort tot de gemeente Peel en Maas.
Eik was een gehucht onder Kessel tot het in 1950een zelfstandige parochie werd. Kessel-Eik ligt aan de Maas, op een hoogte van ongeveer 25 meter en ligt iets ten noorden van de grens van wat wordt gezien als Midden- en noord Limburg en die deels samen valt met het afwateringskanaal. Bij K-E liggen de natuurgebieden: Eijkenpeel, Kesseleikerbroek, Musschenbegen Weerdheemden.

Woensdag 4 januari

Vandaag was er een werkdag gepland. Maar door technische problemen konden we, 3 collega’s en ik, niet erg veel doen en waren we vrij vroeg al klaar. Morgen en vrijdag de rest maar doen.
Rond het middaguur zijn we daarom maar gaan wandelen langs de Maas richting Kessel. Hier scoren we een magneetje en drinken we in het kasteel een bakkie. Het was een mooie wandeling, beetje motterig mar ach.

Kessel was de voormalige residentie van Graafschap Kessel en kreeg in 1312 stadsrechten. Het ligt direct aan de Maas op een hoogte van ongeveer 20 meter en grenst aan de Heidense Bossen, een uitgebreid bosgebied met stuifduinen. Het kasteel waar we nu koffie drinken werd door Baron Frits bewoond die echter liever een luxe villa had en deze dan ook liet bouwen iets verderop aan de Maas. Een prachtige villa die hij slechts 7 jaar bewoonde. Oh ja een weetje: Baron Frits heette officieel: Frederik Hendrik Karel de Keverberg de Kessel. Ik snap dat hij zich liever Baron Frits liet noemen. Hij was de laatste adellijke bewoner van het kasteel en ach hij overleed eenzaam in 1876 verlaten door vrouw en dochter. In WOII werd het door de Duitsers bij hun aftocht verwoest. De stichting Behoud kasteel de Keverberg is eigenaar en heeft het gerestaureerd.