Wimjan Rietdijk

19 t/m 21 november

Eindelijk maar toch naar Lemmer. Het staat al een tijdje op ons lijstje zeker nadat de fysio van Paulien daar zo enthousiast over vertelde. Ze is daar geboren en gaf ons heel veel leuke adresjes mee.
We konden vrijdag weer op tijd weg, we werken nog steeds alle twee halve dagen en dus kwamen we rond half twee aan op Jachthaven Lemmer binnen. We waren de enige wat ons verbaasde. De beheerden kon op dat moment niet komen dus we kregen de code van het (zeer mooie) sanitair gebouw.
Later hoorden we waarom het zo leek is. Nederland is voor Duitsland weer op rood gegaan, dus er kwam geen enkele Duitser meer. Er staan hier nl vooral Duitsers. Nou ja vreemd maar prima.

We besloten om naar het Ir. Wouda gemaal te lopen en te zien of er zo in konden. En ja, het was er niet druk, dat kon en we werden heel hartelijk ontvangen en begonnen met een uitleg over de vele hoogteverschillen in Friesland en alle afwateringskanalen en 1000 gemalen.

Na deze uitleg kregen we een film over het Wouda gemaal dat vorig jaar 100 jaar oud was maar het feest ging niet door, door corona.

Het is het enige nog werkende stoomgemaal en treedt alleen in werking als de andere gemalen het niet kunnen bolwerken of als er een noordwester storm is.

Het water wordt dan in het IJsselmeer gepompt en gaat dan door de afsluitdijk de Waddenzee in.

Na de film zijn we naar de panoramazaal gegaan waar we even heerlijk koffie hebben gedronken met een fantastisch uitzicht op het IJsselmeer. We troffen het ook ontzettend met het weer, strak blauw en zon.

Daarna verder met een rondleiding door het “echte” gemaal. Omdat het niet druk was werd het een privé rondleiding door een enthousiaste man die ook veel wist en op elke vraag een antwoord had.

De 60 meter hoge schoorsteen is ook zeer indrukwekkend. De kolen zijn vervangen door olie maar het is nog steeds een stoomgemaal. Alles is nog net zo als in 1920.

Het was enorm fascinerend om al die machines te zien en de uitleg erbij te krijgen. Sowieso 2 keer per jaar is het in werking om te oefenen, monteurs op te leiden en het gemaal te testen. Wij gaan dan zeker nog een keer om het werkend te zien. Na de fantastische rondleiding wandelden we weer terug.

Zaterdagmorgen de fietsen gepakt om een geocache trail te gaan doen. We dachten dat het weer net zo zou worden als gisteren, maar helaas. Na 3 caches, nat en koud wilden we bijna terug maar we besloten nog een stukje door te fietsen. Het weer werd iets beter en de tocht was toch prachtig. We verbaasden ons over het mooie, deels prachtig glooiende landschap hier en na 22 geocaches belandden we in Oudemirdum waar we in het dorpscafé genoten van heerlijke warme koffie en een leuk VVV winkeltje.


De terugweg was heerlijk, vooral wind in de rug en droog. Bij terugkomst de fietsen weer in de garage gezet en lekker in de bus gezeten met een drankje.

Straks gaan we uit eten in Café restaurant het Centrum. Op weg naar de CP in de Beachclub nog een afzakkertje gedaan.

Klik hier voor de fietstocht van zaterdag.

Zondagmorgen na het vertrek klaar maken nog een heerlijke wandeling gemaakt in de zon. Onderweg nog 2 caches gedaan en in de Beachclub nog een bakkie gedaan voor we weer vertrekken naar Rottum.

Klik op de foto voor een vergroting

Terug naar reisverslagen 2021