Wimjan Rietdijk

Sommige foto's zijn te vergroten door er op te klikken.

Etappe 4 Zuidlaren - Rolde 17,3 Km.

En dan vertrekken we om half 10 uit Rottum. Het belooft een prachtige dag te worden en we willen op zijn minst van Zuidlaren naar Gasteren lopen, ruim 9 km. Om half 11 rijden we Gasteren in en gaan een kopje koffie doen op een terras waar we andere wandelaars uit Friesland ontmoeten. Om kwart voor 11 staan we op de bushalte voor vertrek naar Zuidlaren.
Klik hier voor de route.

In Zuidlaren lopen we vanaf de Brink het dorp weer uit. Onderweg komen we een indrukwekkende gedenksteen tegen voor de Joden die hier zijn weggevoerd en omgekomen in de Tweede Wereld oorlog.

Na een klein poosje lopen we het terrein van de psychiatrische inrichting Dennenoord op. Langs het hoofdgebouw uit 1895, om vervolgens het terrein weer te verlaten en Zuidlaren achter ons te laten.

Na een klein uurtje wandelen komen we op een punt waar we het stroomlandschap van de Drentsche AA in gaan. Laat hier nu net een restaurant met zeer zonnig terras zijn.... wij dus maar aan de koffie. Een wegwijzer voor het restaurant zegt ons dat we nog 'maar' 443 km hoeven te lopen.

Na een heerlijke kop koffie gaan we verder en lopen het schitterende landschap in. Ik kan hier uren over vertellen, maar de beelden zeggen veel meer.


Om 1 uur komen we (al) weer bij de auto, we voelen ons prima en hebben de indruk dat we pas net begonnen zijn. We besluiten om de route naar Rolde verder af te maken. Uiteraard nadat we weer een bakkie hebben genuttigd  en naar het toilet zijn geweest,

We lopen Gasteren uit en sluipen het Ballooërveld in. We vinden ook deze zeer oude heidevelden schitterend, alleen wel minder dan het eerste gedeelte. En vooral de zware zandpaden trekken toch wel een wissel op onze conditie. maar goed, al van heel ver is de kerktoren van Rolde het baken waar we ons aan vast kunnen houden.

Onderweg komen we ineens een prachtige cirkel van stenen tegen die ons weer vertellen hoe ver het nog is naar Maastricht. Verder rusten we zo af en toe om de route te kunnen bestuderen en vooral de achtergrond informatie te lezen over het gebied.

Uiteindelijk lopen we om kwart voor 4 Rolde in en drinken we een glaasje fris op ons resultaat: 17,3 km. zijn we weer dichterbij het einde van deze tocht.

Maar goed, we moeten weer terug naar Gasteren waar de auto staat. Dus met de bus naar Assen en daar met een klein busje naar Gasteren. Daar de auto genomen en terug naar Rottum gereden. 

We kijken terug op een heel mooie wandeling vandaag en we hoeven nog maar 412 Km.


Klik op de foto voor een vergroting

Terug naar het dagoverzicht