Wimjan Rietdijk

17 t/m 19 juni


Vandaag tot 17:00 uur gewerkt in de stad dus we wilden niet al te ver. Na het werk naar huis gereden om de camper op te halen en naar Ulrum gereden.
Er zijn op deze camping, van een watersportvereniging, maar 8 plekken en de beheerder was uitermate relaxed. Bij aankomst was de beheerder er niet dus plaatsen we de camper op een schitterende plek zonder dat we wisten of dat wel mocht. We hebben vrij, ruim uitzicht op o.a. Zoutkamp. Om half 8 kwam de beheerder langs en hij vond het prima dat we daar waren gaan staan. De plek was prima, sanitair is perfect al met al een schitterende plek zo dicht bij huis, (27Km.)

We hebben tot laat in de zon buiten gezeten en genoten van de rus en de ruimte. Morgen zal dat wat minder zijn want er is een truckersfestival.

Ulrum ligt in onze gemeen Het Hogeland, dus we blijven ’thuis’ dit weekend. Het ligt aan de weg van Winsum naar Lauwersoog. Ulrum ligt op 2 wierden, op de ene staat een Romano-gotische kerk en op de andere lag de Asingaborg. Op het oorspronkelijke borgterrein is in 1988 een park geopend. Vroeger was Ulrum een welvarend dorp met veel middenstanders en kleine bedrijven. Daar is nu weinig meer van over. Ulringhem kwam al voor in de 11e eeuw. Een bekende inwoner van Ulrum is Sicco Mansholt, hij is hier geboren.

Zaterdag 18 juni

Vanmorgen relaxed opgestaan en na het ontbijt en de koffie de fietsen gepakt voor een ruim 40 km lange tocht. We hoorden al een hoop toeterende trucks en dat maakt het allemaal gezellig op deze zonovergoten zaterdag. Tegen 11 uur vertrekken we. Ons einddoel is Zoutkamp voor een heerlijke Hollandse nieuwe en een drankje op een terras.

Na 9 kilometer fietsen zijn we neergestreken op het terras van het Schathoes bij borg Verhildersum in Leens. Er is hier vandaag ook een streekmarkt dus we vallen met de neus in de boter. Eerste de koffie, dan een wandeling door de beeldentuin en dan over de markt.

Na dit bezoek weer verder. Een schitterende fietstocht over het Hogeland. Via Kleine Huisjes, Kloosterburen, Kruisweg, Hornhuizen, Westerhorn, Mishuizen, door de Westpolder. Om met Ede Staal te spreken: van Lains noar Klooster, deur West polder achter diek. (klik hier voor dat lied).

Nadat we het Lauwersmeergebied in zijn gefietst besluiten we op een bankje wat te drinken. Wordt er een boot aan wal gelegd die in de fik heeft gestaan. Brandweer en ambulance erbij ter controle. Wat een reuring, zeker niet leuk voor de drie opvarenden, het zal je maar overkomen.

Doorgefietst naar Zoutkamp waar ik twee nieuwe haringen heb gegeten en we daarna op een terras in de zon genieten van een drankje.

We fietsen het laatste stuk terug naar de camper en doen rond 5 uur de BBQ aan. We hebben heerlijk gegeten en de avond verder genikst.

Kliok hier voor de route in een 3D annimatie.

Zondag 19 juni

Na een fikse onweersbui vannacht lekker uitgeslapen en rond 11 uur vertrokken naar Pieterburen waar een markt zou zijn. Aangekomen bleek er alleen een groente en een viskraam te zijn dus teleurgesteld op een terras een bakkie gedaan. Daarna verder naar huis gereden.

We hebben heerlijk genoten zo dicht bij huis. Een aanrader voor iedereen.

Klik op de foto voor een vergroting

Terug naar reisverslagen 2022